Aktier og obligationer i nogle af verdens mest klimaskadelige selskaber hører ikke hjemme i porteføljerne hos Kongehusets fonde. Særligt ikke i lyset af, at Kong Frederik med egne ord vil sætte fokus på klimaforandringer og den grønne omstilling.
Det siger flere ordførere fra Folketingets grønne partier, efter at Fundats i samarbejde med Politiken har afdækket, at to af Kongehusets mest profilerede fonde er med til at finansiere nogle af de største CO2-udledere på verdensplan.
”Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at Kongehusets finansielle investeringer viser sig ikke at være i overensstemmelse med kongeparrets fokus på miljø og klima,” siger Marianne Bigum, global klimaordfører i SF og næstformand i Folketingets klimaudvalg.
Det to kongelige fonde – Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, hvor kongen selv er bestyrelsesformand – har investeret i ikke mindre end 54 af verdens mest forurenende selskaber. De fleste af selskaberne er ekskluderet af danske pensionsselskaber.
Proklameringer forpligter
Det til trods for, at Kongehuset med Kong Frederik i spidsen skal sætte fokus på klimaforandringer og den grønne omstilling. Det har Kong Frederik, som hurtigt fik tilnavnet Klimakongen, fortalt ved flere lejligheder, blandt andet i sin egen bog.
Søren Egge Rasmussen, klimaordfører i Enhedslisten, peger på, at Danmark har underskrevet Parisaftalen.
"Så er det også rimeligt, at Kongehusets fonde højner deres moral og ikke investerer i sort energi, mens vi står midt i en klimakamp. Kongen har jo proklameret, at han vil sætte fokus på klimaet – og det forpligter," siger han.
Parisaftalen, som Danmark indgik sammen med de øvrige medlemslande i FN's klimakonvention under COP21 i 2015, er juridisk bindende, og klimaaftalens målsætninger kræver, at udledningen af globale drivhusgasser bliver halveret inden 2030, og at drivhusgasserne i 2050 har neutral klimapåvirkning.
"Nu har Kong Frederik ikke været konge længe. Men i lyset af det, I har afsløret her, bør man revurdere sin investeringspraksis og afhænde de sorte værdipapirer i fossil energi," siger Søren Egge Rasmussen.
Serie: Skadelige investeringerFundats har i en række artikler sat fokus på danske fondes investeringer, som i flere tilfælde omfatter aktier og obligationer i verdens mest klimaskadelige selskaber. Investeringer, der ofte strider mod fondenes egne grønne løfter.
Læs de seneste artikler i serien her:
Kongehusets fonde investerer i verdens mest klimaskadelige selskaber
Spar Nord Fonden vil luge ud i klimaskadelige investeringer
Dansk grundforskning bliver finansieret med kulsorte aktier
Et absolut minimum
Syv af de selskaber, som Kongehusets to fonde er med til at finansiere, er blandt de 20 største CO2-udledere på verdensplan.
Det gælder den franske energigigant TotalEnergies, de sydamerikanske olieselskaber Petróleos de Venezuela og Petróleos Mexicanos, det australske mineselskab BHP, de britiske koncerner Shell og BP og den amerikanske olie- og gasgigant Occidental.
"Det er både utjekket og uetisk, at kongehusets fonde ikke har omlagt deres investeringer til grønne ordninger. Når man vil kalde sig klimakonge, så er det at investere grønt et absolut minimum," siger Sascha Faxe, miljøordfører for Alternativet.
"Udover at investeringerne er direkte sorte, er nogle af virksomhederne også med til at knægte basale borgerrettigheder og uopretteligt ødelægge værdifuld natur de steder, hvor de arbejder," siger hun med henvisning til TotalEnergies' olierørledning EACOP, som går tværs over Østafrika med store konsekvenser både for både miljø og lokalbefolkning til følge.
"Det må egentlig også være ufedt for dem, der modtager penge fra kongeparrets fond, og det kan stille modtagerne i et dilemma," siger Sascha Faxe.
Kong Frederik stiller ikke op til interview om sagen, og ingen fra Kongehuset har ønsket at forholde sig konkret til, om de fossile investeringer stemmer overens med, at kongen efter eget udsagn vil sætte fokus på den grønne omstilling.
Men de to fondes investeringer vil blive drøftet på de kommende bestyrelsesmøder, oplyste Kongehusets økonomichef Dan Folke Pedersen i sidste uge til Fundats.
"Jeg noterer mig, at Kongehuset efter afdækningen siger, at de to fonde vil drøfte sagen på det næste bestyrelsesmøde. Jeg håber, at dette fører til, at Kongehuset fremover kun investerer i firmaer som arbejder i overensstemmelse med Parisaftalen,” siger SF's Marianne Bigum.